A kellékesek nehézségei

Húsz éve dolgozom színházban, mint kellékes, azóta pedig sok dolgot megtanultam kezelni és megoldani, de vannak esetek, amikor még most is kissé gondba esek. A legutóbbi bemutatónkhoz a rendező egy vendég jelmeztervezőt hívott meg, akivel természetesen sokkal nehezebb volt együtt dolgozni, mint a jól bevált saját embereinkkel. Ráadásul, híres ember lévén a szakmájában, kicsit fent is hordta az órát, ami még nehezebbé tette az együttműködést. Most, hogy az előadás létrejött, azért el kell ismernem, hogy vizuálisan valóban káprázatos, és nem csak úgy, de nehéz dolgunk volt, amíg eljutottunk idáig.

Az egyik nagy nehézséget a bőrtáskák okozták. Az előadásban nagyon sok szereplőnek bőr táskát képzelt el a tervező, a rendezőnek pedig annyira bejött az ötlet, hogy innentől lehetetlen lett volna változtatni ezen. Viszont, a mi jelmezvarró munkatársaink nem igazán tanultak bőrművesnek, úgyhogy változtatnunk kellett a stratégiánk. Ekkor még úgy gondoltuk, hogy majd keresünk egy igazi bőrművest és rendelünk tőle. Itt azonban, ahogy lenni szokott, azonnal bele szólt a gazdasági osztály is: ez túl drága lenne, vegyünk csak simán valamilyen táskákat. Én hagytam, hogy ezt a kört fussák le együtt a jelmeztervező, a rendező és a gazdasági igazgató, közben pedig elkezdtem bőrtáskákat nézegetni az interneten és összevetni a tervekkel.

A tervekben férfi bőr válltáskák voltak, mindegyik nagyon elegáns, elől kapoccsal ellátva és kis zsebbel. Viszont méreteikben és színiekben eltérőek voltak. Nem is tudtam elképzelni, hogy létezik olyan üzlet, ahol a férfi bőr válltáska ilyen nagy választékban szerepel. De miközben nézelődtem az interneten, fénysebességgel rá is bukkantam arra, ami nekünk kellett. Kész táskák bő választéka, mindegyik elegáns és komoly bőr táska, de mindegyik egy kicsit más, hogy össze lehessen párosítani a karakterek jellemével és többi öltözékével. Azonnal lecsaptam a vitát a többiek között és megmutattam nekünk a Bagbox kínálatát. Természetesen a tervező volt a leghidegebb a témával kapcsolatosan, hiszen ő azt szerette volna, hogy minden pontosan olyan legyen, ahogy ő elképzelte, de végül is, be kellett vallania, hogy nagyon szép táskákról van szó, és sikerült is meggyőzni, hogy ezek közül válasszon.

Tehát, fogta magát és a kínálat alapján kicsit újból gondolta a koncepciót, közben pedig kiválasztotta, hogy melyik szereplőnek melyik táskára van szüksége. Vidéki színház révén sem kellett aggódnunk, a futár hozzánk is néhány nap alatt kiszállította a rendelést. Összesen hét táskát rendeltünk, ebből azonban kettőt vissza kellett küldenünk. Szerencsére a webáruház 30 napos lehetőséget ad arra, hogy meggondoljuk magunkat a táskáival kapcsolatosan. Esetünkben természetesen senki másnak nem volt gondja a két visszaküldött táskával, csupán a tervezőnek, de hát nem volt mit tenni, ebben a szférában mégiscsak ő a főnök. Ha ő azt mondja, hogy ez nem talál karaktervilágába a szereplőnek, akkor potyoghatnak akár vénasszonyok is az égből, a helyzeten nem változtat semmi.

Na de miután visszaküldtük a táskákat és vissza is kaptuk a pénzt (a gazdasági osztály odáig volt a sok hűhóért), rendeltünk két másikat, amelyekkel már a tervezőnk is meg volt elégedve. Közben pedig a varróink elkészítették a jelmezek többi részét is, a színészek pedig elkezdtek jelmezben és sminkkel próbálni. Ez pedig már a próbafolyamat végét jelzi. Pár nap után pedig megtartottuk a bemutatót, ami akkora sikert hozott, hogy azóta is mindig telt ház van.

Jövő héten játsszuk hatodszor az előadást, és azt kell hogy mondjam, hogy miután jómagam is láttam az előadást, és megismerkedtem a karakterekkel, nem kell használnom a kis cédulákat a táskák elrakásakor, hisz tényleg annyira passzolnak a karaktereikhez, hogy hamar megtanultam, hogy melyik kié, és hogy előadás előtt melyiket melyik színész sminkasztalához kell előkészítenem. Hálás vagyok a Bagboxnak hogy ilyen könnyeden megoldotta a problémánkat és annak is örvendek (mint magánember), hogy léteznek még üzletek a mai világban, amelyek ilyen szép és minőségi bőr táskákat árusítanak.