Arkhimédész fürdőszobai ötlete

A múlt héten egy barátom rávett, hogy menjek el vele színházba egy igen különleges darabra, mely Arkhimédész életéről szól. Mivel világ életemben nem voltam nagy rajongója a fizikának, először nem tudtam hova tenni az ötletet, és akár szívesen nemet is mondtam volna, de végül belementem.

A darabot a főváros egy elég viszonylag névtelenebb színházában játszották, bár a rendezőről sokszor hallottam már, hogy egy „feltörekvő, ifjú művész”, aki épp most tart pályája elején, és nagyon jól bánik az a kiegészítőkkel és a világítással.

Ennek megfelelően rendkívül egyedi is volt a darab. A két órás előadás teljes egészében a fürdőzős jelenetet dolgozta fel, mikor Arkhimédész a felhajtóerőt fedezte fel, így két órán keresztül egy fürdőszobát néztünk.

Később összeültem egy, a színház világában jártasabb ismerősömmel is, és mint kiderült, ő is látta ezt az előadást, úgyhogy rögtön elkezdtük műértő szemmel is vizsgálni. Ami érdekes volt, hogy ő az egész témát a fürdőszoba szempontjából fogta meg – hogy lehet az, hogy egy minden házban megtalálható helyiség a legnagyobb korszakalkotó gondolatoknak adjon helyet? Véleménye szerint, ha ezt megértjük, rájövünk arra, hogy mit akart a darab üzenni.

Ez könnyű, vágtam rá rögtön én, hisz én is olyan ember vagyok, aki a zuhanyzóban is képes elkalandozni, és teljesen elveszni a gondolataiban. Igen ám, kontrázott rá ő, de ahhoz, hogy ez tényleg korszakalkotó legyen, olyan helyiségre van szükség, ami az összképével, minden fürdőszobai bútorával és kiegészítőjével együtt képes megadni a megfelelő hangulatot és töltetet ehhez. Ő a darab óta már megtalálta azt az oldalt, ami kifejezetten az egyedi és kreatív fürdőszoba ötletekre specializálódott.

Mikor együtt elkezdtük nézegetni az erről szóló weboldalt, tényleg rájöttünk, hogy egy ilyen környezetet megalkotni nem könnyű, és szakértelmet igényelhet. Kicsit szégyenkezve is gondoltam a saját fürdőszobámra, ahol a laminált padlók és a véletlenszerűen összeválogatott szőnyegek valószínűleg semmit sem segítenek a rendezettségen, de ezt inkább nem mondtam ki, csak csöndesen megjegyeztem magamnak az oldal címét.

Otthon jobban megnézegetve ráéreztem, hogy hogyan lehet ez a helyiség megfelelően felépítve: én, amikor a sajátomat terveztem, valószínűleg figyelembe se vettem olyan tényezőket, mint hogy mik az előnyei és hátrányai a különböző csempetípusoknak, melyiket milyen hatás elérésében lehet segítségünkre.

Emlékszem, amikor kitaláltam, hogyan nézzen ki a helyiség, azzal kezdtem, hogy az előző lakásomból áthozott bútoroknak megpróbáltam helyet találni benne, és a köré kitalálni, mi hogyan legyen. A rendező a színdarabban például biztos nem ezt tette: ott az egész helyiség annak az összbenyomásnak a közvetítésére volt felépítve, amit közvetíteni akart.

Mennyire lenne vajon más a fürdőszobám, ha hozzáértő szakemberek tervezték volna? Az biztos, hogy sokkal szebb lenne. De kreatívabb is lenne, és én is jobban érezném magam egy olyan helyen, ahol rendezetten, szekrényben tárolhatom a fürdőszobai kiegészítőimet, nem egyetlen lámpa biztosítja a világítást, hanem mondjuk asztali lámpák is vannak – teljesen szokatlan a hagyományos fürdőszobában, mégis mennyire stílusos tudna lenni.

És még nem is tértünk rá arra, hogy milyen egyéb művészeti ötleteket lehetne belevinni a tervezésbe: a csempékre mintákat rajzolni, a fürdőszobai textíliákat egyedire tervezni, a fa bútorokat faragottra csinálni mind-mind olyan lehetőségek, amik, kiaknázatlanak maradhatnak, ha nem figyelünk oda.

Ha minden egybeveszek, végül is nagyon jó színdarab volt – sikerült ráébresztenie egy olyan dologra, amiről aztán nem gondoltam, hogy itt fogok vele találkozni.