Gázpalackszerzés a színház utáni forralt borhoz

A téli színházi szezon mindig kihívásokat rejteget, mivel ez az az évszak, amikor a legnehezebb az embereket kicsábítani a meleg otthonukból. Nyáron mindenki szívesen ellátogat egy szabadtéri előadásra, vagy már csak azért megnéz egy darabot, hogy előtte beülhessen egy kávéházba az ismerősökkel, de télen nincsenek ilyen lehetőségek. Ezért is találtuk ki azt, hogy ebben az évszakban minden hétvégi előadás után forralt borozást szervezünk, aminek én nyertem meg a rendezését.

Azt gondoltam volna, hogy ez egy egyszerű feladat lesz, hisz otthon is szoktunk forralt bort főzni, de ugyanezt több száz emberre megismételni már nem olyan triviális. A hozzávalókat (a bort, szegfűszeget, fahéjt, narancsot) könnyen be tudta szerezni, hisz ételbeszállítókkal már addig is volt kapcsolata a színháznak, így ami a legnagyobb nyitott kérdés volt számomra, az a gázpalack: hogy a lehető leggyorsabban tudjuk a bort készíteni, és ami már fogyasztható, azt is tudjuk melegen tartani, legalább 4-5 Pb gázpalackot be kellett szereznünk.

Nekem azonban nem sok fogalmam volt arról, hogy mi is az a Pb gázpalack és hogyan használják. Legutoljára még gimnáziumban foglalkoztunk vele kémiaórán, amikor a tanár megpróbált minél életszerűbb példákat hozni a különböző témakörökre, amikből feladott anyagunk volt. Itt leginkább azzal foglalkoztunk, hogy megtanuljuk, hogy a Pb gáz gyúlékony, és ebből kifolyólag milyen veszélyei vannak: sose szabad nyílt láng közelében tárolni a palackot, és csak a legnagyobb odafigyeléssel szabad vele bánni.

A Pb gázt pont emiatt a gyúlékony tulajdonsága miatt szagosítják, azaz kevernek hozzá anyagot, amitől büdösebb lesz, mint eredetileg lenne. Ilyen módon könnyebben felismerjük, ha szivárog valahonnan, és véletlenül se fogunk tüzet gyújtani, de óvatosabban használjuk az elektromos szikrákat okozó készülékeket is.

Ennél többet azonban már sehogy sem tudtam volna róla felidézni: főleg olyannal nem foglalkoztunk, hogy honnan éri meg rendelni, ha többre is van szükségünk, és hogyan kössük be úgy, hogy tényleg használható is legyen melegítésre. Ennek tehát már az interneten kezdtem el utánanézni, ahol a vártnál jóval több segítséget sikerült kapnom.

Végül sikerült egy olyan helyet találnom, ahol nem csak könnyen beszerezhettem a Pb gázt de miután felhívtam az ott dolgozókat, még segítséget is nyújtottak nekem telefonon keresztül, hogy hogyan kell egy egyszerű üzembe helyezést elvégezni. Bár kicsit furcsállták, hogy annyira régimódi vagyok, hogy leírom magamnak papírra, amit a telefonban diktálnak, nem pedig csak keresek egy weblapot ahol bővebben mesélnek a Pb gázpalackokról, engem nem zavart. Másképp biztos nem tudtam volna megjegyezni olyan dolgokat, mint hogy hová rakjam a nyomáscsökkentőt, mire kell figyelni a tömítőkarikánál, és ha rajtam múlik, talán még a védősapkát se tudom letekerni.

A Pb gázpalackoknak szerencsére a helyszínre szállítását is vállalta a cég, így nem kellett annak a megszervezésével is nekem bajlódni. Végül többet is vettem, mint eredetileg terveztem, hisz ha minden igaz, hosszabb hagyományt próbálunk teremteni ezzel a forralt borozgatással, és a jövőben is szükség lesz csere palackokra is, hogyha valamelyikből véletlenül kifogy a Pb gáz.

Ezzel már minden készen volt ahhoz, hogy megtartsuk az idei első forralt borozást, és szerencsére pontosan olyan jól is sült el, mint terveztünk. Az egyetlen dolog, amire nem készültem, az az, hogy a gázpalackok használata után még az elzárásnak is speciális módja van: először magának a palacknak a szelepét kell elzárni, hogy nem áramoljon ki belőle több Pb gáz, majd meg kell várni, amíg a hozzá kötött cső is kiürül, azaz a gázláng elkezd pislánkolni. Ez jelenti azt, hogy a rendszerünkből teljesen eltűnt már a veszélyes anyag, és elkezdhetünk összepakolni – mivel annyira az összeszerelés miatt aggódtam, valószínűleg amikor a telefonban erről beszéltek nekem, akkor meg se hallhattam már ezt a részét. Szerencsére azonban most az egyik színházi vendég szólt róla, mikor látta, hogy nem így kezdek hozzá, így nem történt semmilyen probléma.

Végül a Pb gázpalackokat szinte minden hétvégén használtuk, és biztosak vagyunk, hogy a jövő évi szezonban is előkerül. Addig pedig, arra figyelve, hogy se padláson, se pincében ne legyenek, elraktuk őket a színházban.