Hattyúk halála a színházi raktárban

A színházi világ nem egyszerű. Volt szerencsém már általános iskolás koromban kipróbálni kicsiben, és bár akkor sem volt könnyű dolog, de beleszerettem a színjátszásba, és az ezzel járó sürgés-forgásba. A színjátékok, darabok világában nőttem fel, és már kamaszként egy komoly társulat tagjaként léphettem fel számos kiváló darabban. A színház lett az életem, és elmondhatom, hogy az évek során már sok mindent láttam. Sikereket, kudarcokat, és hát balesetekben sem volt hiány. Az egyik baleset következtében a régi polcainkat dexion salgó váltotta fel.

Egy újabb darabra készültünk, az ősbemutató előtti főpróbát tartottuk. Már minden megvolt hozzá, a színpadon a díszlet is készen állt. A bemutatóig úgy is hagyhattunk mindent, ahogy a főpróbán volt, ugyanis nem volt más előadás addig műsoron. A társulatunkra jellemző, hogy néha még az utolsó pillanatban is variálunk, mert célunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. A társulat egyik tagja kitalálta, hogy jól mutatna a darabban egy hattyú, úgyis van pár élethű másolat a raktárban. Persze csak műanyagból, és nagyon kell rájuk vigyázni, mert hiába vannak műanyagból, könnyen összetörhetnek…

Az újítás okozta izgalomtól fellelkesülve futottam a raktárba, ahol hamar megláttam a „hattyús polcot”. Azt viszont nem vettem észre, hogy nem sokkal a polc előtt egy műkígyó hever hanyagul a földön. Hiába mértem be jól a féktávolságomat, elbotlottam a kígyóban, és elsodortam a polcot. Az egy dolog, hogy csúnyán megütöttem magam, és tele lettem horzsolásokkal, de a hattyúk is mind összetörtek. Ha nagyon művészien akarok fogalmazni, akkor ez volt a hattyúk halála a színházi raktárban. Még komédiának sem lenne rossz.

Csalódottan, és szinte szó szerint összetörve kullogtam vissza a társulathoz. Látva savanyú arcomat, egyből körbevettek, és azzal nyaggattak, hogy mi történt. Röviden, tömören elmondtam, de röhögés lett a vége, és mondták, hogy ne aggódjak, ennek biztosan így kellett történnie, majd kitalálunk valami mást. Nem mondom, hogy megnyugodtam, de egy fokkal jobban éreztem magam. Közben előkerült a gondnok is, aki értem aggódott. Mondta, hogy ezek a polcok már eléggé el voltak öregedve, csoda, hogy eddig nem történt semmi. Hiába jelezte a színházigazgatónak, a titkárságnak, meg mindenkinek, aki felette áll, nem foglalkoztak vele. Ha úgy vesszük, én most gondoskodtam arról, hogy kezdjenek valamit a dologgal.

No, az igazgató persze nem nagyon foglalkozott vele. Annyit mondott, hogy csináljunk, amit akarjunk, ő hajlandó kifizetni a költségeket, de nem akar intézkedni, oldjuk meg. Minden reménységünk a legújabb titkárnőben volt, aki nagyon készségesnek tűnt a dolgokban. Nekiállt a végtelen hosszúságú teendői mellett még ebben is segíteni, egy kisebb kutatómunkát végzett a polc ügyében. Mondtuk neki, hogy segítünk bármiben, így amikor végre használható megoldást talált, páran leültünk vele.

„A RackingLog dexion salgói egész szimpatikusak.”– mondta kicsit fáradtan. Mivel volt már olyan előadásunk, amiben a raktárak világa fontos szerepet játszott, így értettük, miről is van szó. Csak az újabbak néztek értetlenül, hogy mi az a dexion salgó, de próbáltuk nekik érthetően elmagyarázni.

Azt már nem kellett nekünk elmagyarázni, hogy a dexion salgók milyen strapabírók, és persze azt sem, hogy fém polcokról van szó. Mondjuk ennél többet nem is nagyon tudtunk, színészek vagyunk, nem műszaki zsenik. Szerencsére nem tűnt nagyon ördögtől valónak, és érthetetlennek a dexion salgók leírása, a RackingLog weboldalán még teljes ábrát is láthattunk az elemek pontos megnevezésével. Így ha mindent bemagolunk, talán még tanórát is tarthattunk volna róla. Ami nekünk fontos volt a polcok funkciója miatt, az többek között a stabilitása és a teherbírása, illetve az, hogy milyen sűrűn illeszthetők a polcok az állványon. Ugyanis könnyen meglehet, hogy kisebb dolgokat fogunk majd tárolni rajta, és egy színházi raktár esetében is fontos a helytakarékosság. Szerencsére ezen sem kellett aggódnunk, ugyanis a dexion salgók polclemezei 33mm-enként elhelyezhetők.

Nem is gondolkodtunk sokat azon, hogy vajon ezt keressük-e, hanem biztosra vettük, hogy megtaláltuk azt, ami a színháznak kell. A RackingLog munkatársaival könnyű volt együttműködni, így hamar megtörtént a polccsere. Azt is megtudtuk, hogy a polcokra van garancia, ezen felül ISO és TÜV minősítéssel is rendelkeznek, ami leegyszerűsítve a nemzetközileg elfogadott szabványoknak megfelelő minőséget jelenti.

Az új dexion salgókkal most már biztonságban tudjuk kellékeinket, bár a hattyúk pótlása nem lesz könnyű, de valahogyan majd megoldjuk. A tervek szerint lesz még néhány polc csere a közeljövőben, és továbbra is bizalommal fogunk fordulni a RackingLog munkatársaihoz.