Motor jogosítvány életkor – avagy mikor lehet már jogsim?!

Ha valamit megtanultam a Házibuli című filmből, az az, hogy minden az időzítésen múlik. Mivel a szüleim nem cigarettáznak, fürdés után pedig valahogy nem érzem korrektnek letámadni a szüleimet, ezért úgy döntöttem, hogy a színház utáni feltöltött, elégedett állapot lesz a legmegfelelőbb arra, hogy anyukámat megkörnyékezzem a terveimmel kapcsolatban. Annyira izgultam, hogy vajon mit szól majd hozzá, hogy szinte semmire nem emlékszem a darabból, pedig imádom az Abigélt. Szerencsére anya is, így a jó hangulat adott volt az előrukkoláshoz.

Vettem egy nagy levegőt, mikor már hazafelé döcögtünk a villamoson és bedobtam: szeretnék jogsit. Anyukám egy sokatmondó félmosollyal nézett izgatott arcomba: ráérek még azzal, hiszen még 16 sem vagyok. Igen ám, ragyogott fel a képem diadalmasan, de a Kis Misi alig idősebb nálam, és most kezdte el az A1 kategóriás jogsiját, amivel már 125 köbcentiseket vezethet majd!

Anya elmosolyodott, nyomkodott valamit a telefonján, beírta a keresőbe, hogy „motor jogosítvány életkor”, majd a kezembe adta a készüléket. A honlap, amit mutatott, sok infót tartalmazott a motor jogosítványról, ő kimondottan az életkorra vonatkozó részt mutatta. Elkezdtem olvasni: AM kategória, azt már csinálhatnám is, mert 14 éves kortól lehető a jogsi, de azért az elég picurka járgány, annál nagyobbat szeretnék. Jött az A1 kategória, amit Misi is csinál, és diadalmasan felcsillant a szemem: „látod anya, 16 éves kortól megszerezhető a jogosítvány, tehát már elkezdhetném a KRESZ tanfolyamot!” Anya szelíden bólintott, és csak intett, hogy olvassam tovább. A következő soroknál kicsit elkámpicsorodtam: a honlap információi szerint ugyanis okosabb húzás a B kategóriás jogsi után megcsinálni az A1-et, mert egyszerűbb és olcsóbb. B jogsihoz viszont 17 évesnek kell lenni, így kénytelen voltam belátni, hogy érdemes lenne várni. A2 kategóriához meg 18-nak, szóval ahhoz végképp kicsi vagyok. Pedig olyan piszok irigy voltam a Misire, és már el is járt a szám, hogy majd lesz nekem is, és biztos ügyesebb leszek, és szebb járgányom lesz… Butaság volt na, de felhúzott a hencegésével.

Anya látta, hogy kicsit elszomorított, de igazából örültem abból a szempontból, hogy hosszútávon ez a megoldás lesz az, ami jobban megéri: előbb a B, és utána az A1. Úgyis meg akartam tanulni autót is vezetni mindenképp, és akkor minek nehezíteném a saját dolgomat? A honlapot mindenesetre elmentettem, hogy később a többi részét is átolvassam, biztos találok még fontos infókat a motor jogosítvány életkor, megszerzés, stb. témában.

Anya aztán még pluszban megvigasztalt: így több időm lesz gyűjteni, ha tényleg komolyan akarom (naná, hogy komolyan akarom, micsoda kérdés ez?), és ha a jogsira összespórolom a pénz nagyobbik részét, akkor majd megkaphatom apa mostani autóját, úgyis szeretné 2 éven belül lecserélni. Ettől aztán majd kiugrottam a bőrömből, és hazáig diákmunkákat keresgéltem a neten, hogy minél hamarabb elkezdhessek félretenni B-s, utána pedig A1 jogsira.