Napelemes rendszer vagy színház bérlet

Keresztanyám az idén lesz 50 éves, és a családunkban az a hagyomány, hogy a kerek évfordulókat szépen, tisztességesen megünnepeljük, de nem csinálunk minden egyes szülinapból világraszóló eseményt. Legtöbbször az ajándékok is apróságok szoktak lenni, tényleg mindig valami kis olyan dolog, ami teljes mértékben passzol az ünnepelt személyiségéhez, hobbijához, vagy esetleg éppen tudjuk, hogy szüksége lenne rá.

Azonban az ötvenedik születésnap egy nagyon nagy mérföldkő az ember életében.  Egy fél évszázad. Egy fél évszázadnyi keserűség, vidámság, gyűlölet, szeretet, harc és áldás.  Ilyenkor azért még azt is illik megünnepelni, aki amúgy teljes szívéből utálja a szülinapját. Ez is egyébként legtöbbször csak valami sérelem folytán alakul ki, és valójában az ember mindent megtenne azért, hogy az ő szülinapját is olyan nagy ovációval fogadják, mint amilyen lelkesen ő részt vesz a barátai szülinapi bulijainak szervezésében. De visszakanyarodva a keresztanyámhoz: a legnagyobb kérdés most is, mint mindig, az ajándék. Az alap ötletem az volt, hogy meglepem egy színház bérlettel. Imád színházba járni, rendszeresen, de tényleg, van, hogy hetente többször is elmegy anyámmal vagy a barátnőivel. Neki ez a kikapcsolódás. Néztem is különböző színházakban kapható bérleteket, de az volt mindegyikkel a bajom, hogy nem volt olyan előadássorozat, amiből minimum egyet, de általában inkább többet ne látott volna. Felmerült az a gondolat is, hogy akkor nem bérletet kap, hanem meglepem egy halom színházjeggyel, minden olyan előadásra, ami érdekelheti és még nem látta. De aztán meg az villant be, hogy ezzel eléggé lekötöm a szabadidejét, nem is tudnám valószínűleg jól beosztani, ezért inkább elengedtem ezt az ötletet is.

Édesanyámnak viszont hatalmas ötlete támadt, méghozzá egy közös ajándék formájában. Nem is értem, hogy miért nem én gondoltam először erre, hiszen én vagyok a leginkább közel ebben a témakörben a családon belül keresztanyámhoz. Ő ugyanis megrögzött állat és környezetvédő. Már régóta tervezgeti, hogy amennyire csak tudja, átalakítja passzívvá a házát, de a folytonos rohanás, meg az a rengeteg befektetés, amit igényelne, nem igazán könnyítik meg a helyzetét. Édesanyám utána is járt a kérdéskörnek, és komplett árajánlatokkal és tervekkel állt a család elé, hogy ő valójában hogyan is képzelte el ezt az ajándékozást. Ugyanis a tervei szerint mindenki belead egy bizonyos mennyiségű készpénzt és befektetünk egy napelemes rendszerbe, mely képes ellátni keresztanyám házának a teljes mértékű energiaellátását. Mivel sokan szeretjük, és az alap ötlet az, hogy mindenki, aki a partyn részt vesz, belead az ajándékba, ezért különösebb erőfeszítést nem is igényelne ennek összehozása. Csupán arról kell mindenkit meggyőzni, hogy ne egyesével, felesleges ajándékokat vegyünk neki. És ez általában a nehezebbik része a dolognak, mert azért mindig van olyan renitens, olcsójános, aki szereti a dolgok könnyebbik részét megfogni. De bevállaltam, hogy amennyiben a nagytöbbségnek tetszik ez az ajándékötlet, meggyőzöm a lázadókat.

Szerencsére a napelemes rendszer alapból egy olyan dolog, ami az értelmesebb emberek körében eladja magát, főleg, ha a finanszírozása szinte teljes mértékig biztosított. Voltak azért páran, akik igényelték az erről szóló kiselőadásomat, de vagy csak próbára tettek, vagy tényleg jól sikerült a monológom, mert végül mind a 47 vendég belement a napelemes rendszer vásárlás ötletébe, így anyám hamarosan össze is egyeztethette a folyamatokat.

Lassan meg is csinálják a munkálatokat, de persze keresztanyám még nem sejt semmit. Szülinapja előtti héten a párjával elutaznak egy wellness kikapcsolódásra, és addig mi és a szerelők mindent elő tudunk készíteni a nagy ünnepségre. Már nagyon kíváncsian várom a reakcióját.